10/06/2012

Kepala Yang Disasar.

Hai,



Anda sudah menonton video di atas. Ada apa apa ulasan ? Ini adalah teknik pukulan yang di sasarkan kebahagian kepala lawan. Ini teknik mudah yang pertama saya paparkan. Ada puluhan teknik yang boleh anda guna. Yang simple,  mudah dan cepat. Selepas selesai anda boleh cabut lari.

Anda perlu berpasangan untuk melakukan teknik pukulan ini. Jika mahir boleh lakukan secara shadow sparring. Pastikan ada kawasan yang sedikit lapang dan pakaian yang sesuai.

1. Berdiri menghadap pasangan anda.


2. Posisi pasang.

3. Tumbukan dan elak luar.

4. Serangan balas ke kepala lawan.

Gambar dari arah bertentangan. Perhatikan kedudukan kaki melangkah.



Untuk serang ini, anda boleh tumbuk dagu/pipi, tetakan ke leher, tampar telinga atau sekeh kepala lawan.

Untuk peringkat permulaan ambil jarak dua langkah dari pihak lawan.Lakukan latihan secara perlahan. Lakukan gerak satu persatu. Berhati-hati. Elakkan kecederaan.

PERHATIAN : Pihak kamu tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecederaan/kematian yang berlaku. Anda buat , anda tanggung.

Sila beri komen jika anda inginkan teknik pukulan yang seterusnya. Jumpa lagi.

Share This Article Facebook +Google Twitter Digg Reddit

69 comments

kunjung balas.....

This comment has been removed by the author.

keren nii,, da kasih trik2 beladiri..

Very interesting blog :)
Please visit my blog: marieactualidad.blogspot.com
Thanks :)

This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.

thank you, I will..........

Terima kasih, memang saya tampilkan yang mudah dan praktikal. cuma mesti dilatih berkali kali dan betul.

hay saya hadir di sini...

follow back ee :)

This comment has been removed by the author.

kapan mo ngajari aq...

Keren nih...ditunggu tehnik berikutnya...

Salam,

Saya suka membaca artikel ini.

TQ

kunjungan balasan,,, makasih ya udah berkunjung ke blog saya.
saya udah follow blog ini,,, follow back ya... thanks dari sahabat dunia

blog bela diri ..bgs sharing teknik2 ni ..:)

shering yang bagus paklong. ditunggu partisipasi pak longdi blog saya, thanks

ha ha ha . bila senggang ?

sabar , mau ambil photo sama video bukan mudah

terima kasih , datang lagi ya

terima kasih. ada lagi teknik lain ...... next post

terima kasih , insyaAllah

oo..teknik beladiri...tslah praktik bhaya gak ni..kena ada guru :)

merempit lagi bahaya , tak payah berguru pun...ha ha ha. lakukan dengan berhati hati.

hoho. silat gayung ke ni? ngeh3 ingat lagi step ni :)

Terima kasih pak long,
salam

terima kasih pak long...

sharing is caring....

jika pernah ke gelanggang, teruskan bergelanggang walaupun secara maya.

sama-sama. ilmu yang dimanfaatkan.

Bersilat atau mana2 teknik bela diri kena selalu sparring, baru boleh dipraktikkan apabila betul2 kejadian tak diingini berlaku pada kita sendiri...Dengan kata lainnya langkah2 tersebut akan terkeluar secara spontan apabila kita diserang...

mau belajar juga nih...

Untung saya beajar mulai dari Kempo , Takewondo, Usu, karate, Taechi, dan sekarang lagi mau yang tradisional..
Bela diri itu saya angap olah raga sama kayak orang yang pecinta bola, tapi semua dari yang diatas saya cuma membatu pelatih saja lagi heheheheeee

kembali berkunjung,,, :)

itulah yang dikatakan hak

silakan ............ post akan datang pada 17 Jun

Bagus , saya rasa gembira masih ada yang mau tradisional

Olá estou aqui retribuindo sua visita, espero te ver mais vezes lá, se gostou realmente do blog, vou ficar muito feliz se você segui-lo =D

Obriga e um super beijo ;*

besteirolls.blogspot.com.br

super beijo ..... ha ha ha obrigado

nice info kawan ... Mantap beladiri nya :)

ini yang simple je ................. basic

aseeeeekkkk.. jadi pengen belajar kungfu juga niiih.. hahahah
tips kesehatan

silakan..................... perkara mudah.

mmmm sy tgk je x leh fhm la...

assalamu alaikum...
salam kenal dari indonesia: http://penelitianilmiahterbaru.blogspot.com/

cuba lah pelan pelan....baca dari post pertama . Ia berkaitan antara satu dengan lain.

jalan sini... wah de seni pertahankan diri laa... =)

mantap nih ......... gue suka...

bagus!

jalan jalan sini, paklong.

aslmlkm...

hamba singgah membalas kunjungan

perkongsian ilmu yang sedikit.

Hai PakLong..., Salam kenal ya... Moga sukses

This comment has been removed by the author.

terima kasih atas ajarannya.
kunjungi blog saya ya, banyak sangat software easyotodownload

Nak komen ? Silakan. Terima kasih kerana sudi memberi pendapat.