15/05/2012

Lindungi Kelemahan AndaSudah lima bulan dalam tahun 2012. Tidak sedar masa berlalu. Seni beladiri tiada lagi rahsia. Banyak yang telah dibongkar secara umum. Apa lagi yang anda ingin tahu ?

Tendangan dan tumbukan adalah perkara biasa dalam beladiri. Ada yang sekali tumbuk sudah tumbang . ada juga yang sudah tumbuk berkali-kali tetapi lawan masih berdiri. Mengapa ? Anda tumbuk angin ke ? Atau anda tumbuk tempat yang salah ? Atau lawan anda kuat sangat ?

Okay , saya beri anda satu lagi rahsia. Cuba lihat gambar di bawah.


Pada pendapat anda , bahagian manakah yang paling lemah dan mudah untuk kita pukul ?  Sudah dapat jawapannya ? Cuba cucuk jari anda kebahagian-bahagian tersebut . Sakit ?  Jika sakit , sila 'cover' bahagian tersebut setiap kali anda berlatih 'sparring'. Lindungi bahagian yang lemah itu. Bermakna anda perlu menyerang bahagian tersebut pada tubuh lawan anda.

Terdapat lebih daripada 20 tempat lemah pada tubuh lawan yang boleh anda serang. Pada pendapat saya, adalah sangat berkesan jika  menyerang bahagian kepala lawan, sendi-sendi lawan, dan bahagian abdomen lawan.

Amaran: Jangan salah guna ilmu ini. Segala kesan perlakuan negatif anda adalah tanggung jawab anda sendiri.

Jumpa lagi.Share This Article Facebook +Google Twitter Digg Reddit

1 comments:

makasis bro atas kunjungannya ke about of indonesia atau
http://aboutofindonesia.blogspot.com/

Nak komen ? Silakan. Terima kasih kerana sudi memberi pendapat.